Fa dos anys que vam donar de baixa l'antic garatge, que llogàvem des de feia molt de temps .Els propietaris el venien a un preu massa alt per nosaltres.
Vam comprar-ne un altre més barat i més a prop de casa. De seguida vam començar a traslladar les bicicletes, les caixes plenes de llibres i tot el que havíem acumulat durant tants anys. Durant aquells dies vaig començar a recopilar les innombrables cartes que havia rebut en les últimes dècades. Les que m’havia escrit la meva mare eren moltes. També ni havia moltes del meu home, les de abans i després del casament i algunes dels amics i altres familiars.
A dins de una capsa blanca i havia les cartes que jo li havia escrit a la meva mare quan vaig anar a viure lluny de casa, a més de mil quilòmetres de distància. Les primeres eren de mitjans dels anys setanta i les últimes de principis dels noranta. Les vaig trobar després de la seva mort, quan vàrem buidar la casa del pares, en un calaix d'un moble del menjador.
Durant la mudança, el meu home em va donar les cartes que jo li havia escrit, durant i després del nostre enamorament. Les va treure d'una maleta vella de cuir, estaven lligades en manats amb una cordeta.
- Guarda-les -tu, t'agradarà tornar a llegir-les, em va dir ell.
Vaig posar totes les cartes en tres caixes grans de sabates. Les vaig disposar en ordre cronològic. En lloc de deixar-les al rebost del garatge, les vaig portar a casa i les vaig dipositar en un prestatge de la llibreria amb els meus llibres. De tant en tant en trec una i la llegeixo.
L'altre dia vaig agafar una carta de la Montse, una noia que vaig conèixer a la facultat, amb ella de seguida em vaig fer amiga i vam compartir un pis amb altres estudiants. Estic buscant la seva adreça. M'encantaria enviar-li una carta. A casa tinc sobres i segells, tot el que necessito és la seva adreça actual, espero aconseguir la a través de la seva germana, que recordo que era farmacèutica. Vaig trobar l'adreça de correu electrònic de la seva farmàcia a Internet i li vaig escriure un missatge. Esperem que em respongui aviat.
Aproximadament un cop al mes li escric una carta a la meva filla que viu a Madrid. També ella m'escriu cartes llargues. Cada vegada que m'arriba una carta seva soc molt feliç.
També m'agrada escriure de tant en tant a les meves cosines i a les amigues del poble on vaig créixer i vaig passar la meva joventut; A l'estiu quan retorn a poble, quedo amb dos o tres d'elles per anar a sopar o a donar un vol juntes, però gairebé sempre a corre-cuita, a les altres no les veig des de fa anys, potser per això m'agradaria comunicar-me amb elles.
Fa algun temps li vaig escriure una carta a l'Anna, una de les amigues que no veig des de fa anys. Després de moltes setmanes, quan ja no em recordava més d'ella, vaig rebre la seva resposta, va ser una gran sorpresa. Vaig guardar la seva carta a la meva bossa durant algunes hores. Després de dinar em vaig anar a una plaça prop de casa meva, em vaig asseure en un banc, sota un arbre, vaig llegir la carta i em vaig emocionar.
Tan aviat com acabo d'escriure una carta, la deixo damunt de la meva taula, m'agrada observar-la cada vegada que aixeco la vista del llibre o de l'ordinador. A l'endemà, abans de les dotze de migdia, quan recullen el correu, agafo la meva bicicleta i vaig a tirar la carta a la bústia. És com si llancés una ampolla a la mar, amb un missatge important a dins.
- Haurà de superar alguns obstacles, però segurament arribarà a el destinatari, em dic confiada.
És cert que de vegades les cartes triguen massa a arribar, però sempre arriben al seu destí. Una de les últimes cartes que li vaig escriure a la meva filla, va donar la volta a món, en lloc d'arribar a Madrid se’n va anar a Malàisia i després de tres mesos va arribar a destinatari.
Avui en dia gairebé ningú escriu cartes a mà, i això és una pena. Molts pensen que és una pèrdua de temps. Gairebé tots estem tan acostumats als missatges digitals i a comunicar-nos ràpidament per correu electrònic o xat, que hem perdut del tot la costum d'escriure a mà. Preferim la immediatesa de la tecnologia fins i tot quan no la necessitem.
Desitjo que no es perdi l'hàbit d'escriure a mà i estic tractant de fer alguna cosa al 'respecte. Això és el que m'agradaria dir-vos perquè us animeu a escriure una carta:
Escriure a mà en un full de paper amb una ploma estilogràfica, ens permet transmetre moltes coses més que el simple missatge que volem comunicar.
Podem afegir a la nostra carta petits dibuixos, esbossos i, per què no, fins i tot les petites taques de tinta la faran encara més personal. La nostra cal·ligrafia, encara que no sigui molt bonica, ens distingeix i ens fa únics, no ho oblidem mai.
Si volem disculpar-nos per un malentès amb una persona estimada, podem escriure-li per fer-li entendre quin era el nostre estat d'ànim en aquest moment i per comunicar-li el desig de no fer malbé la nostra amistat o relació amorosa.
Si volem estar a prop d'un amic que ho està passant malament, res millor que unes línies escrites per fer-li sentir el nostre afecte, encara que estiguem lluny d’ell.
A l'escriure una carta, ens dedicarem a nosaltres mateixos un temps diferent, un temps més lent. Recordem que aquest mateix temps l'hi regalarem íntegrament a la persona que la rebi.
Ja és hora que pensem en les emocions que ens transmet escriure o rebre una carta:
Revisant la bústia cada matí quan sortim o tornem a casa, esperant a la porta o a la finestra que arribi el carter, obrint amb impaciència el sobre o sostenint-lo una estona a la mà i finalment seure al sofà llegint les paraules escrites només per a nosaltres.
Podem guardar una carta que algú ens ha enviat i tornar-la a llegir-fins i tot al cap de molts anys. Podem deixar-la en un llibre, potser oblidar-la i després trobar-la per casualitat. La podem llegir mil vegades. També podem mostrar-la a amics o a gent del nostre entorn.
Una carta antiga ens fa reviure el passat i les persones que ens van escriure, de vegades algunes lamentablement ja no hi son.
Llegir les cartes que hem escrit, ens recorda a la persona que érem en el passat, com em va passar a mi quan vaig llegir les cartes que vaig escriure al meu home quan tenia vint anys. Llegint-les em vaig sentir orgullosa de mi mateixa per tot el que havia fet en aquell temps llunyà, em va agradar la noia que va marxar de casa tan jove.
Les excuses per refugiar-se en la tecnologia són sempre les mateixes: la immediatesa de rebre missatges a través del mòbil, el temps estalviat i el fet de que xat i correu electrònic son totalment gratis.
Però aturem-nos i pensem com amb uns minuts, uns pocs euros i una mica de bona organització
(per exemple comprar segells cada vegada que anem a un estanc) podríem donar-li una gran força emocional al que volem dir.
Com podeu veure, hi ha moltes raons per començar una nova bon costum: La d'escriure una carta a mà cada dos o tres setmanes a les persones que estimem, s'ho mereixen, segur. Però nosaltres també mereixeríem rebre una carta de tant en tant.